Hoe lang kan je rosé wijn bewaren?

Geplaatst door Kathy Rosseel op

Mensen vragen me vaak hoe lang je rosé wijn kan bewaren.

En, net zomin als je een eenvoudig antwoord kan geven op de vraag hoe lang je rode wijn kan bewaren, is er ook geen éénduidig antwoord op deze vraag voor wat rosé wijn betreft.

Want, net zoals er niet zoiets als 1 soort rode wijn bestaat, bestaat er ook niet 1 soort rosé wijn.

Hoe lang je wijn kan bewaren, wordt door allerlei factoren bepaald (druivensoort, rijpheid van de druiven bij de oogst, oogstjaar, schilweking, aanwezigheid van zuren, alcohol, tannines, … ) en niet in het minst door de wijnbouwer zelf. Welke stijl wijn had de wijnbouwer voor ogen en hoe is de wijn gemaakt?

Waar typische rosé wijn vroeger enkel gemaakt werd op zijn lichtheid en fraîcheur, vind je tegenwoordig ook meer en meer rosés met een complexer smakenpallet.

De stijgende populariteit van rosé wijn, speelt hierbij uiteraard een rol.

Waar rosé vroeger vooral een manier voor de wijnmaker was om zijn druiven jonge wijnranken, onrijpe druiven of druiven van minderwaardige wijngaarden te verwerken, worden nu meer en meer wijngaarden aangeplant specifiek met het oog op produceren van rosé wijnen.

Het klimaat, de bodem, de terroir, … al deze elementen hebben een invloed.

Een ander belangrijk element is de manier van vinificatie van roséwijn.

Roséwijn kan je in principe op 2 manieren maken: door directe persing of via de saignée methode waarbij het eerste sap van druiven voor rode wijn, gebruikt wordt om er rosé wijn van te maken.

Wijnen op basis van de saignée méthode gemaakt kan je meestal iets langer bewaren.

Ook roséwijnen die een intensere schilweking doorgemaakt hebben, kan je doorgaan iets langer bewaren. Deze rosés herken je aan hun intensere kleur.

Sommige wijnmakers laten hun roséwijnen, net zoals rode wijn, op eikenhouten vaten rusten, alvorens te bottelen.

Dat alles maakt dat je tegenwoordig een rijke variëteit aan roséwijnen op de markt vindt.

En waar vroeger de algemene regel opging dat je roséwijn best binnen de 2 jaar na de botteling consumeerde, geldt deze regel nu zeker niet meer voor alle rosé wijn.

Alhoewel, ook vroeger vond je al rosé wijnen die best de tand des tijds doorstonden.

De Domaine Tempier Bandol bvb. werd door Jancis Robinson omschreven als een iconische Provence rosé die tot 30 jaar kon bewaard worden!

Een Bandol wijn is gemaakt van mourvèdre, een vrij tanninerijke druif, en dat is nu net één van de druiven die mooi verouderende rosé oplevert. Roséwijnen op basis van mourvèdre kunnen zeker tot 5 jaar bewaard worden! Ook rosés op basis van druiven zoals syrah, cabernet sauvignon of cabernet franc hebben vaak een langer bewaarpotentieel.

Eerlijkheidshalve dienen we wel te zeggen dat deze langer bewaarbare rosé wijnen niet alle rosé drinkers zullen bekoren. Wie kiest voor rosé omwille van de fruitige fraîcheur zal misschien niet bekoord worden door de vaak licht oxidatieve toetsen die een ‘aged’ roséwijn met zich meebrengen. Het zijn dan ook eerder gastronomische wijnen en uitstekende begeleiders van gerechten met kalfsvlees bijvoorbeeld. Of waarom niet bij een gegrild stuk tonijn ?

Ontdek rosé wijnen die mooi verouderen

Lothian Vineyards Isobel  (https://drinkpink.be/collections/rose/products/lothian-vineyards-isobel-mourvedre-rose)

Château d’Esclans Whispering Angel (https://drinkpink.be/collections/rose/products/whispering-angel-2018-frankrijk)

Château Gassier Esprit Gassier (https://drinkpink.be/collections/rose/products/esprit-gassier-frankrijk-aop-cotes-de-provence)

 

 


Deel dit bericht